Khamis, 17 Disember 2009

Salam Muharram 1431 h

MUHARAM :

MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

Doa Awal dan Akhir tahun








Ketaatan Uwais Al-Qarni


KETAATAN UWAIS AL-QARNI
WWW.ILUVISLAM.COM



Nabi berpesan kepada Umar dan Ali :

“ Akan lahir di kalangan Tabiin seorang insan yang doanya sangat makbul. Namanya Uwais al-Qarni dan dia akan lahir di zaman kamu. ”

Jumaat, 2 Oktober 2009

Kata-Kata Buatmu~



Dream what you want to dream,
Go where you want to go,
Be what you want to be,
Because you have only one life
and one chance to do all the things you want to do.

Ahad, 27 September 2009

Kisah dua sahabat

Terdapat sebuah kapal karam di tengah laut kerana dipukul badai dan ombak hebat. Hanya dua orang lelaki yang berjaya menyelamatkan diri dan berenang ke sebuah pulau kecil yang gersang. Dua orang yang selamat itu tak tahu apa yang harus dilakukan.

Namun, mereka berdua yakin bahwa tidak ada yang dapat dilakukan kecuali berdoa. Untuk mengetahui doa siapakah yang paling dikabulkan, mereka sepakat untuk membahagikan pulau kecil itu menjadi dua wilayah. Dan mereka tinggal sendiri sendiri berseberangan di dua sisi pulau tersebut.

Selasa, 22 September 2009

Salam Syawal



Assalamualaikum

Kepada semua pembaca Blog NIC , Sempena bulan Syawal yg mulia ini saya telah mengutip beberapa maklumat yg berkaitan dgn bilan syawal ini.Jadi sama-samalah kita Renung dan Muhasabah diri kita.Selaku Presiden NIC saya memohon maaf atas segala kesalahn saya selama ini , Dan saya juga memohon maaf kerana telah lama tidak meng'update' blog ni...

Nabi s.a.w. bersabda :
"Hiasilah Hari Raya kamu dengan (membanyakkan bacaan) takbir, tahlil, tahmid dan taqdis (menyucikan Allah dari sifat-sifat kekurangan)."

Riwayat Atthabarani
Antara fadilat puasa sunat 6 Syawal :

Hari Pertama
-mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Adam a.s.

Hari Kedua
-mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Yusuf a.s.
-keluar dosa-dosa dari tubuhnya bagaikan baru dilahirkan dari perut ibu.

Hari Ketiga
-mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Yaakub a.s.
-sekiranya berpuasa tanpa diketahui orang lain, Allah s.w.t. tidak rela untuknya pahala kurang daripada syurga.

Hari Keempat
-mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Musa a.s.

Hari Kelima
-mendapat pahala sebaigaimana pahala Nabi Isa a.s.
-menyamai berpuasa sepanjang tahun

Hari Keenam
-mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Muhammad s.a.w.
-jika kebetulan seseorang makan berhampiran orang yang berpuasa itu, akan dibacakan Istighfar untuknya oleh para malaikat.

Dipetik dari http://sedaka.net.tripod.com/linkfad-ramadhan.htm[/size][/i]

Sabtu, 19 September 2009

Salam Lebaran 1430 h


Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh

Apa khabar kawan-kawan hari ni?.Harap-harap semua ok.Ye laa.Esok kan dah raya.Mesti semua dalam mood gembira kan?.Balik kampung dan berjumpa keluarga tersayang.Momen terindah gitu.Hehe.Sempena Aidilfitri ni,kami ingin memohon maaf sekiranya ada salah dan silap.Semoga kawan-kawan bahagia disisi insan tersayang.Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan gembira.Jangan lupa ziarah-menziarahi sanak saudara dan rakan-rakan.Jom kutip duit raya banyak-banyak.Hehe.

SALAM LEBARAN 2009 / 1430 H


MAAF ZAHIR DAN BATIN


P/s:Blog Designer Sya Izz mohon maaf kepada Presiden Nik Adham dan Author Soul sekiranya ada salah dan silap.Maaf ya!!


Jumaat, 18 September 2009

Amalan Sunnah Sempena Aidilfitri

Islam adalah satu-satunya agama yang diredhai oleh Allah serta agama paling sempurna. Firman Allah S.W.T:

"Pada hari ini. Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu dan Aku telah cukupkan nikmat-Ku kepadamu, dan Aku telah redha Islam itu menjadi agamamu." - Surah al-Maaidah: 3.

Hidupkan Malam Hari Raya Dgn Solat Tasbih...


Tidak ada solat sunat yang disyariatkan secara khusus untuk malam hari raya. Apa sahaja ibadah yang telah disyariatkan secara umum –iaitu solat tahajjud, zikir, selawat, bacaan al-Quran, majlis ilmu dan sebagainya- harus kita lakukan untuk menghidupkan malam hari raya untuk memperolehi kelebihan yang disebut oleh hadis; “Sesiapa menghidupkan malam hari raya fitrah dan malam hari raya korban, nescaya tidak akan mati hatinya pada hari mati hati-hati”. (Riwayat Imam at-Thabrani dari ‘Ubadah r.a.)

Rabu, 16 September 2009

Beautiful Mosques


Masjid Al Haram , Mecca , Saudi Arabia

A masjid is a place of worship for followers of Islam. Muslims often refer to the mosque by its Arabic name, masjid. The primary purpose of the masjid is to serve as a place where Muslims can come together for prayer. Nevertheless, masjids are known around the world nowadays for their general importance to the Muslim community as well as their demonstration of Islamic architecture.

Selasa, 15 September 2009

A Beautiful Hadith

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'

Sabtu, 5 September 2009

NIC : Sahabat

Assalamualaikum.Apa khabar pembaca NIC sekalian...?Semoga kamu semua sihat sejahtera.Apa agaknya topik yang ingin dibicarakan pada petang ini ya..?..Hmmm..Apa kata kita tunggu President yang post.Hehe.Maaf kerana kami selalunya 'copy and paste'.Mungkin banyak artikel-artikel yang sudah dibaca oleh anda semua namun masih dipost di NIC.Tidak apalah.Yang penting kita saling ingat-mengingati antara satu sama lain.

Jumaat, 4 September 2009

Cinta Zaman Remaja



Zaman remaja dalah zaman untuk mencari dan mengenal diri.Setelah akal semakin mampu untuk berfikir jauh.Sekurang-kurangnya sudah mengenal mana baik dan buruk,halal dan haram,najis dan yang suci,syurga serta neraka.
Umur sebegini, orang muda cenderung untuk hidup di dalam perkumpulan. Gemar juga untuk mencari penyelesaian di luar rumah dibandingkan dengan berbincang dengan ibu dan ayah. Dan ketika inilah jiwa sudah menyubur untuk mengenal apa itu cinta (berlainan jenis).

Isnin, 31 Ogos 2009

Salam Ittifaq..Salam Permuafakatan

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh.Salam satu hati buat pembaca NIC sekalian.Sedar tak sedar sudah 52 tahun negara kita yang tercinta telah merdeka.Kita patut bersyukur kerana tanah air kita ini aman dan damai.Kita berupaya untuk menghirup udara yang segar,bergembira bersama keluarga juga menjalani kehidupan dengan baik.Syukur kepada Allah yang telah mengurniakan nikmat ini kepada kita.Kawan-kawan,hargailah pengorbanan wira-wira pejuang bangsa yang telah bersusah payah menuntut kemerdekaan jua menentang penjajah suatu masa dahulu.Pastinya kita tidak berkesempatan melalui zaman yang perit itu.Mengapa merdeka itu dapat dicapai..?..Kerana mereka semua SATU HATI.Marilah kita merdekakan jiwa kita.Marilah kita bersatu hati.Sesungguhnya permuafakatan itu telah mengikat hati-hati kita agar tetap bersatu.Ibarat peribahasa Melayu ''Bersatu teguh,bercerai roboh''.Sekian,satu Malaysia.




Nurul Ittifaq / Cahaya Permuafakatan,

-Nik , Soul & Sya Izz-

Tinta NIC's Author

Assalamualaikum kami ucapkan kepada pembaca-pembaca Blog NIC.Kami disini ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa.Moga-moga tahun ini lebih dari tahun sebelumnya.Kami juga ingin meminta maaf kerana sudah lama tidak mengupdate blog ini.Mungkin selepas ini juga blog ini akan kurang diupdate lantaran kami,para author akan menduduki ujian / exam.Tapi,sekiranya berkesempatan InsyaAllah blog ini akan terus ceria dengan adanya kehadiran kalian semua.Terima kasih kerana sudi menjadi pembaca NIC,kami amat menghargainya.Salam Satu Malaysia..!!!


''Selamat Menyambut Bulan Ramadhan''

''Buang Yang Keruh Ambil Yang Jernih''

''Jadikan setiap hari sebagai hari yang terbaik''


Ikhlas dari kami,
-Nik,Soul & Sya Izz-

Dia Pilihanku

Dia Pilihanku
www.iLuvislam.com




Aku sedang menanti dia
Seorang lelaki yang akan bergelar suami
Seorang mukmin yang merindui syahid di jalan ALLAH
Seorang hambaNYA yang senantiasa zikrullah

Dia seorang lelaki yang tegas dan berani
Dia tidak pernah takut untuk berkata benar
Dia tidak pernah gentar melawan nafsu yang ingin menguasai diri
Dia sentiasa mengajak aku berjuang berjihad fisabilillah

Couple itu HARAM ???



Couple itu HARAM ???
www.iluvislam.com






Bismillahirrahmanirrahim..




5 Syarat Untuk Buat Maksiat


5 Syarat Untuk
Buat Maksiat

www.iLuvislam.com










Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham(Aba Ishak).Dia berkata: "Wahai Aba Ishak!Selama ini aku gemar bermaksiat.Tolong berikan aku nasihat." Setelah mendengar perkataan tersebut Aba Ishak berkata: "Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya,maka boleh kamu melakukan maksiat." Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya, "Apakah syarat-syarat itu,wahai Aba Ishak?" Ibrahim bin Adham berkata:

LAYAKKAH HADIRNYA CINTA MANUSIA


LAYAKKAH
HADIRNYA CINTA MANUSIA
www.iluvislam.com





Layakkah kita mencintai manusia lain??

Sabtu, 8 Ogos 2009

Kecelakaan zina

“Dan orang-orang yang tidak menyeru ALLAH beserta Tuhan yang lain, dan tidak membunuh akan suatu diri, kecuali dengan haknya (hukumbunuh) dan tidak pula berzina. Barang siapa berbuat semacam itu, bertemulah dia dengan dosa” (al-Furqan;68)

Eksperimen Air, Kicap, dan Hati


Ekspe
rimen Air, Kicap, dan Hati

www.iluvislam.com




Erti Bersahabat



Erti Bersahabat
www.iluvislam.com





Ikhlas

Ikhlas
www.iLuvislam.com


Keikhlasan nan tercalar
Pabila kesabaran mula menghindar
Lemah dan tunduk tanpa sedar
Bisikan syaitan nan tak pernah pudar
Menawan kalbu hamba nan ingkar

Keikhlasan nan terhakis
Kerana hati tak bisa menangis
Pujukan dan rayumu wahai sang iblis
Ketipisan iman tak bisa menepis

Lalu…
Lerailah budi,lenyaplah jasa
Segunung budi selaut jasa
Ganjaran dinanti tak kunjung tiba
Ganjaran melayang di tingkap terbuka
Dosa menerpa di hati bertakhta
Budi dan jasa sia-sia semata
Ibadat dilaksana jerih segala

Aduhai…
Sukarnya mencari keikhlasan
Perit dan getirnya menebal keimanan
Lalu aku kembali kepada pokok pangkal dan dasarnya
Di sinilah…

Kupohon pada-Mu walau dalam susah
Kupohon pada-Mu walau dalam payah
Ikhlas itu rahsia Allah
Mudah-mudahan padaku
Rahmat-Mu tercurah.

Jangan Putus Asa


Jangan Putus Asa

www.iLuvislam.com





“Hah!banyak ni je GPA aku? CGPA tak naik pun,erghh!!" Abdul Rahman rasa geram, marah. Dia tidur sepanjang hari. Bangun untuk solat zohor dan makan, kemudian tidur. Solat Asar, kemudian tidur. Solat Maghrib, mandi, makan dan solat Isyak kemudian tidur. Dia bangun untuk solat Subuh, kemudian sambung tidur lagi.

Mukhlis pelik dengan perangai teman sebiliknya itu. Tak pernah dia lihat Abdul Rahman begitu. ”Ab..bangun lah Ab..dah nak Zohor ni..dari semalam kau tido..tak puas-puas lagi ke?” Mukhlis mengejutkan Abdul Rahman. Abdul Rahman bangun, menunaikan solat Zohor, kemudian baring diatas katilnya kembali. “Kau ni, tak sihat ke Ab? Asyik tidur aje...”. “Sihat,” ujar Abdul Rahman. Mukhlis dapat melihat tiada langsung keceriaan diwajah sahabatnya itu. “abes tu…kau ni kenapa? Ada masalah ke?” “Hmm…” Ab sekadar mengeluh. “Cite lah kat aku, kot-kot aku boleh tolong.” Mukhlis mengambil posisi di sebelah Ab.

“Aku geram lah. Kenapa lah aku study bagai nak rak pun, still tak dapat nak skor anugerah dekan? Aku dah buat semuanya,macam petua nak cemerlang, tapi apa hasilnya? 2.9 je! Tak sampai 3 pun! Kenapa lah aku ni bodoh sangat! Tengok Zaki tu, bukannya study sangat pun. Main games, enjoy sini sana, tapi dapat anugerah dekan jugak.” Luah Ab panjang lebar.
Mukhlis tersenyum. “Owh, ini ke masalahnya? Sabar lah Ab, mintak doa banyak-banyak. Allah pasti makbulkan.Allah dah kata,‘berdoalah kepada aku, nescaya aku akan makbulkan’. “Aku rasa, dah puas dah aku berdoa, aku buat solat tahajjud, solat hajat aku tak pernah tinggal..tapi? kenapa Allah tak nak makbulkan doa aku?”
“AstaghfirUllah AlAzim, jangan kau fikir macam tu.Tempis bisikan-bisikan syaitan seperti itu,Ab. Kau kena ingat, setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya. Cuba kau fikir balik, banyak hikmahnya dengan result yang kau dapat tu.”
“Aku tak nampak hikmahnya Mukhlis.Tolonglah aku, aku pun tak nak fikir macam ni, aku tahu aku berdosa.” “Ok takpe, kita review balik hikmahnya.
Pertama - Yang paling penting…percaya lah, Allah sayang kat kau sebenarnya. DIA rindu nak dengar kau bermunajat dan bermohon kepadaNYA. Dia tak nak kau alpa dan lupa padaNYA bila kau senang-senang boleh dapat markah tinggi. Allah sayang kat kau, takut kau jadi ego dan sombong kalau kau tak perlu berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk dapat kejayaan tu.

Kedua - Anggaplah ini didikan terus dari Allah. Study tu, nak kena sabar,kan? Nak kena kuatkan semangat, lawan perasaan mengantuk, perasaan nak main game, nak tengok TV lah, dan macam-macam lagi,kan. Allah sedang mendidik kita supaya bersabar. Kalau kita kurang berjaya, kita cuba lagi. Kalaulah, orang yang mencipta mentol dulu berputus asa, sudah tentu hari ini kita hidup dengan pelita semata-mata. Sebab itu kita tak boleh sama sekali berputus asa.

Ketiga - Dalam proses study tu sendiri, kita kena latih diri kita berdisiplin. Study untuk exam, kita kena buat jadual,dan patuh pada jadual itu,kan? Jadi, secara tidak langsung, sebenarnya Allah sedang melatih kita menjadi orang yang bijak merancang dan berdisiplin. Bukan ke itu merupakan elemen yang amat penting untuk berjaya dalam hidup?

Keempat – Kita perlu ikhlas dalam belajar. Kita perlu terima bahawa hakikat, mungkin kita masih belum menguasai topik itu dengan baik. Salah siapa sebenarnya? Salah lecturer ke? Tapi mengapa pelajar lain boleh skor? Adakah kita benar-benar fokus sewaktu belajar? Adakah kita belajar itu dengan niat untuk faham dan ingat keseluruhannya kerana Allah semata-mata...atau kita sebenarnya merenung buku itu dan sibuk berangan tentang hal lain atau kita study sekadar untuk habiskan baca lecture note sahaja? Tepuk dada tanya iman.
Hmm..macam mana Ab? Cukup tak sebab-sebab kita kena redha atas setiap pemberian Allah. Setiap satu nya, pasti ada hikmah tersendiri, kan?”

“Betul juga kata kau Mukhlis. Astaghfirullahalazim..ampunkan aku, ya Allah. Aku hamba yang sering terlupa.” “Ab, jangan lupa, kita sebaik-baik kejadian yang Allah ciptakan. Kita adalah orang-orang terpilih, diberi nikmat Islam. Kita harus melaksanakan tanggungjawab sebagai khalifah di muka bumi Allah. Tak kira berapa banyak usaha yang harus kita berikan, inilah hidup kita. Kalau kita tidak hidup untuk Allah, untuk apa lagi kita hidup? Percayalah pada Allah. Kita adalah hambanya, Dia yang Maha Pemurah lagi Penyayang, kan… Abdul Rahman? Jadi, kita sebagai muslim tidak boleh putus asa dari rahmat Allah, kita kena sentiasa berusaha dan buat yang terbaik dalam setiap apa yang kita kerjakan, dengan mengharapkan redha dan barakah dari NYA. Insyaallah, kita akan mendapat ketenangan dan kegembiraan, bukan sahaja didunia, malahan di alam yang kekal nanti.”
Abdul Rahman tersenyum. Terima kasih ya Allah, diatas kurniaan seorang sahabat yang dapat mengingatkan aku, dikala aku kealpaan. Hatinya berasa lebih tenang. Dia berjanji pada dirinya, dia tidak akan sama sekali putus asa, dan dia akan berusaha dengan seluruh tenaganya untuk terus berusaha menuntut ilmu dengan sepenuh hati…Kerana Allah.


Aku Menunggumu

Aku Menunggumu

www.iluvislam.com



Isi Hati Sang Ikhwah


Wahai zaujahku,
Aku mengerti di mana kamu,
Kamu sedang letih berjuang,
Kamu sedang lelah berdakwah,
Malah kau juga aku yakin sedang memelihara dirimu dari menjadi bahan fitnah.

Bulan Syaaban


Bulan itu (Sya‘ban) yang berada di antara Rejab dan Ramadhan adalah bulan yang dilupakan manusia dan ia adalah bulan yang diangkat padanya amal ibadah kepada Tuhan Seru Sekalian Alam, maka aku suka supaya amal ibadah ku di angkat ketikaaku berpuasa”.(HR an-Nasaie
)

Ahad, 26 Julai 2009

Beautiful Story







An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Quraan. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could. One day the grandson asked,

"Grandpa! I try to read the Qur'an just like you but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. What good does reading the Qur'an do?"

Do You Want Allah to Love You??



Do You Want Allah to Love You??

www.iLuvislam.com




Allah loves Muhsineen (Good Doers) [2:195, 3:134, 3:148, 5:13, 5:93]

Allah loves Tawwabeen [2:222][Those who turn to rightfulness and recourse much to Him and His Guidance]

Allah loves Mutahhareen [2:222, 9:108] [Those who keep their bodies free from filth, minds distant from dirty thoughts and conduct clean from unseemly acts]

The Story of a Boy and a Tree

The Story of a Boy and a Tree
www.iluvislam.com




As Salaamu‘alaykum and peace to all,

“A son’s sacrifice towards his parents is not complete until a situation arises whereby he buys and frees his parents from becoming slaves.” As we already know, we cannot deny the greatness of our beloved parent’s sacrifice, how they have spent most of the time lives to secure our future; their children’s future. From the time we were infants until we become useful people, they care for us. This is a story that relates to their sacrifice; a story about a boy and a tree in a countryside.

Rabu, 22 Julai 2009

Hati Mukmin Pasti Menangis



Hati Mukmin Pasti Menangis

www.iluvislam.com




Suatu petang, di Tahun 1525. Penjara tempat tahanan orang-orang di situ terasa hening mencengkam. Jeneral Adolf Roberto, pemimpin penjara yang terkenal bengis, tengah memeriksa setiap kamar tahanan. Setiap banduan penjara membongkokkan badannya rendah-rendah ketika 'algojo penjara' itu melintasi di hadapan mereka. Kerana kalau tidak, sepatu 'boot keras' milik tuan Roberto yang fanatik Kristian itu akan mendarat di wajah mereka.

Roberto marah besar ketika dari sebuah kamar tahanan terdengar seseorang mengumandangkan suara-suara yang amat ia benci.

"Hai... hentikan suara jelekmu! Hentikan... !" Teriak Roberto sekeras-kerasnya sambil membelalakkan mata.

Dipimpin Atau Memimpin


Dip
impin Atau Memimpin

www.iluvislam.com



Setiap individu yang berfikiran waras dan matang haruslah sentiasa bersedia dan kehadapan dalam isu-isu memilih pimpinan ini, mengenal seseorang pemimpin melaui sikap, kecenderungan dan kekuatan pemimpin itu haruslah menjadi salah satu resepi bagaimana seseorang individu menilai bakal pemimpin yang mereka inginkan.

Tidak kira siapapun, kita diberi Allah S.W.T kelebihan masing-masing, samada kita diberikan kuasa selaku pemimpin, kita harus adil kepada diri sendiri dan orang dibawah kita, samada kita selaku orang yang dipimpin kita punya hak untuk menjadi rakyat yang matang dan profesional dalam menilai pemimpin kita.

Selasa, 21 Julai 2009

Anak-anak agama,bersedialah!!


Anak-anak
pondok, bersedialah
!!
www.iluvislam.com





Mukanya bersih, cerah dan tenang. Sesekali tersenyum menampakan keramahan dan kesantunan. Begitulah sekali imbas kelibat anak-anak didik sekolah pondok di Penanti yang berada di dalam masjid tatkala menunggu azan maghrib berkumandang.

Sesekali terfikir, kasihan melihat masa depan mereka ketika berada di 'luar' sana. Bukan kerana tidak ada masa depan dan ilmu yang ditatang tidak boleh dijadikan panduan. Tetapi cabaran, asakan bertubi-tubi dan godaan maha dasyat menanti penuh bahaya di luar 'dunia' mereka.

Di Penanti, di pondok-pondok sana sini, mereka masih 'selamat'. Mungkin dua tahun atau paling lama lima tahun. Itu jaminan yang ada namun setelah menjejak kaki ke luar, dari pelbagai penjuru 'musibah' menunggu.

Tidak hairanlah, ketika Anwar Ibrahim menyampai tazkirah di masjid Penanti 23 Mei lalu di hadapan anak-anak pondok Penanti yang taat mendengar, beliau mengingatkan golongan muda supaya menguatkan keimanan dan mohon dilindungi Allah SWT agar terpelihara daripada sebarang bentuk kezaliman dan godaan nafsu syaitan, seiring petunjuk yang dianjurkan al-Quran dalam Surah al-Kahfi.

Kepimpinan Melalui Pengaruh

Kepimpinan Melalui Pengaruh
www.iluvislam.com





CHIN PENG , TUN MAHATHIR, SITI NURHALIZA, ASHAARI MUHAMMAD, HIDEO NOMO, MAWI, HASAN AL-BANNA, TIGER WOODS, BILL GATES, SAID HAWWA, SIMON COWELL, ABU HAMID AL-GHAZZALI, IBN TAIMIYAH, STEPHEN COVEY, TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ, CALVIN COOLIDGE

Awak Sudi Jadi Isteri Kedua Saya?



Awak
Sudi Jadi Isteri Kedua Saya?

www.iLuvislam.com



"Awak sudi jadi isteri kedua saya?" tanya Syazni tegas dan yakin.

Tiba-tiba mata Fulanah merah, air mata mula bergelinang di kelopak bawah.
"Tak sangka awak sudah beristeri! Awak jahat! Sanggup mempermainkan hati saya. Awak ingat saya tiada maruah? Hah!" pekik Fulanah dengan suara tersekat-sekat.
Mata Syazni liar melihat kiri kanan, mungkin ada sesiapa yang memandang perlakuan dia dan Fulanah. Bukan takutkan pandangan manusia, tetapi lagak Fulanah langsung tidak selari dengan penampilannya.
"Saya ingat kita lama berkawan, awak masih bujang. Tapi rupa-rupanya… " Fulanah mula sebak.
"Tak. Maksud saya…"

"Sudah! Jangan bermulut manis lagi. Cukup!" potong Fulanah dengan kasar.
"Awak nampak macam alim, tapi sanggup menipu saya. Dan awak sanggup melamar saya menjadi isteri kedua awak. Awak ingat saya ni siapa?" suara Fulanah semakin tinggi, setinggi egonya.

Isnin, 20 Julai 2009

Aku dan Kau Berbeza

Aku dan Kau berbeza
www.iluvislam.com



Lelaki bujang menanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya. Lelaki berkahwin menanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.BERATKAN???

Dimana Cantiknya Seorang Wanita

Cantiknya Seorang Wanita?
www.iluvislam.com


Mungkin pada sepasang matanya yang hening yang selalu menjeling tajam atau yang kadang kala malu-malu memberikan kerlingan manja. Boleh jadi pada bibirnya yang tak jemu-jemu menyerlahkan senyuman manis, atau yang sekali-sekala memberikan kucupan mesra di dahi umi juga, ayah, suami dan pipi munggil anak-anak. Atau mungkin juga pada hilai tawanya yang gemersik dan suara manjanya yang boleh melembut sekaligus melembutkan perasaan.

CONGRATULATING AN ATHEIST




CONGRATULATING AN ATHEIST
ILUVISLAM


Normally, when I meet an atheist, the first thing I like to do is to congratulate him and say, " My special congratulations to you", because most of the people who believe in God are doing blind belief - he is a Christian, because his father is a Christian; he is a Hindu, because his father is a Hindu; the majority of the people in the world are blindly following the religion of their fathers.

Mencari Teman Ke Syurga




Mencari Teman Ke Syurga
www.iluvislam.com




Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Teman yang baik adalah anugerah yang tidak ternilai daripada Allah. Teman yang baik penunjuk jalan, penguat langkah dan azam, pendamping yang akan selalu mengingatkan untuk bersungguh-sungguh berusaha membuat bekal negeri abadi. Manusia yang lemah seperti kita tentunya memerlukan teman, untuk berkongsi suka dan duka, untuk mengingatkan kala terleka, untuk menemani kala beramal ibadat agar lebih bersungguh-sungguh, demi bersama meraih syurgaNya. Seorang Nabi Allah, Nabi Musa AS pun memerlukan teman lantas baginda berdoa kepada Allah agar mengurniakan teman penguat langkah, teman ke syurga.

Izinkan Aku Cuti Dari Dakwah Ini

Izinkan Aku Cuti Dari Dakwah Ini
www.iluvislam.com



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Jalanan ibukota masih saja ramai hingga larut malam ini, dengan kendaraan yang terus berlalu lalang, juga dengan kehidupan manusia-manusia malam yang seakan tidak akan pernah mati.

Namun kini hatiku tak seramai jalanan di kota ini. Sunyi. Itulah yang sedang kurasakan. Bergelut dengan aktifitas dakwah yang menyita banyak perhatian, baik tenaga, harta, waktu dan sebagainya, seakan menempa diriku untuk terus belajar menjadi mujahid tangguh.

Ahad, 19 Julai 2009

A Letter to My sisters



A Letter to My sisters







I sat in the car that night, after the blessed day of Eid, and watched you while my heart tore to shreds. You were so pretty, so confident, so relaxed as you strolled across the street while your "boyfriend" casually rested his arm on your shoulder. How I longed to get out of the car, take anything I could get my hands on, and cover you with it, that I might conceal some of what you deemed prudent to reveal and save you from being the object of lustful gazes.

Sure, your jeans fitted well, like a second skin, and your bare shoulders glistened beneath the street lights. No doubt, the effect you had aimed to achieve had been realized, but was Allah pleased with the effect you produced?

SOLEHAH : Menjadi Atau Mencari??


SOLEHAH : Menjadi Atau Mencari??

www.iluvislam.com



Mencari Solehah atau Menjadi Soleh? Saya sering membaca kisah kehidupan orang yang ingin menghabiskan zaman bujangnya, namun gagal meninggalkan kepompong kebujangannya itu oleh kerana dilanda masalah pilihan jodoh. Mereka mencuba sedaya upaya sehingga berhabis ratusan ringgit mengupah tok bomoh profesional berataraf antarabangsa namun jodoh tidak kunjung tiba.



Warkah Seorang Sahabat

Warkah Seorang Sahabat
www.iluvislam.com


sahabat1


Cuba anda bayangkan. Anda baru sahaja habis membaca bacaan surah Yassin yang di sedekahkan kepada arwah kawan anda. Bagi anda dia hanyalah teman sekelas sahaja. Tiba-tiba muncul seorang gadis yang tidak di kenali duduk di sisi anda. Dia menghulurkan anda sekeping kertas yang kumal kelihatannya. Dia mengkhabarkan kepada anda bahawa dia ialah kakak kepada arwah kawan anda itu.

Jumaat, 17 Julai 2009

Why we must read Al-Quran?

Why we must read Al-Quran?
www.iLuvislam.com





Why do we read Quran, even if we can't understand a single Arabic word? This is beautiful story, please read till end and forward to all you knows...

Kita Ibarat Air

Di kaki Gunung Slamet yang dingin, suatu malam saya berbincang dengan teman-teman sesama pegiat masjid kampus. Biasanya kami lebih suka bicara tentang perkembangan politik terbaru, tapi kali ini temanya agak berbeda. Kami berbicara tentang air, kok air, apa yang menarik darinya…?

Mari kita sama-sama menggalinya.
Kita ini tak ubahnya ibarat air. Dia mengalir dengan lincahnya. Jangan coba-coba diam karena akan menggenang sehingga bisa memunculkan bau tak sedap dan mengundang berbagai macam penyakit. Begitulah kita, apalagi yang mengaku dirinya sebagai seorang muslim. Kita dituntut untuk senantiasa bergerak. Tentu saja bergerak di sini bukan hanya mengejar obsesi diri sendiri semata.

Senyum dan Wangi Para Shuhada


Senyum dan Wangi Para Syuhada, Bukti Karomah Allah SWT Kepada Mujahidin




Ahad, 9 November 2008. Menjelang siang sebuah sms dari istri Asy Syahid (Insya Allah) Imam Samudra beredar di kalangan masyarakat Muslim. Begini isinya: Bismillah, Saya bersaksi Abdul Aziz bin Syihabuddin bin Nakhail Imam Samudra Qudamah SYAHID. Wajahnya bersih baunya harum... Alhamdulillah.
Informasi dari istri Imam Samudra rahimahullah ini diperkuat kesaksian adik beliau, Lulu Jamaluddin. "Jenazah kakak wangi sekali waktu dikeluarkan dari peti. Seperti minyak wangi yang sering dipakainya," ujar Lulu Jamaluddin dikutip inilah.com, di rumahnya, Lopang Gede, Serang
Sementara itu, kakak Imam Samudra, Khoirul Anwar yang turut memasukan jenazah ke liang lahat begitu terpukau saat melihat sang adik terakhir kali. "Wajahnya seperti anak kecil yang baru saja dapat permen. Seperti bayi yang baru saja dimandikan bidan," katanya. Lebih lanjut Khairul mengatakan, "Wajahnya begitu bahagia dan bersih. Bibirnya tampak senyum."

Keberanian Umar

Keberanian Umar

Peristiwa yang menarik perhatian kafir Quraisy Makkah ialah apabila Saidina Umar Al-Khattab mengambil langkah untuk berhijrah secara terang-terangan, berbeza dengan pendirian para sahabat yang lain yang terpaksa berhijrah secara rahsia.

Umar Al-Khattab terkenal sebagai seorang yang berani semasa kafir dan bertambah berani sesudah beriman. Pada detik-detik terakhir sebelum meninggalkan kota Makkah untuk berhijrah ke Madinah, Saidina Ali r.a. yang menyaksikan peristiwa tersebut, meriwayatkan: Setelah saidina Umar membuat keputusan untuk berhijrah, beliau mengambil sebilah pedang disandang di sisi pinggangnya, kemudian dicapainya busar panah lalu disangkut dibahunya, sebatang anak panah tergenggam ditangannya dan melangkahkan kaki menuju ke Kaa'bah. Ketika itu tokoh-tokoh Quraisy sedang bersantai di sisi Ka'abah menyaksikan kehadiran Umar.

Conditions of Hijab










Jannah !!!

When Mu'min will enter into Jannah, it will be announced

1. You will remain healthy forever, disease will never come.
2. You will remain alive for ever, death will never come.
3. You will remain in bounties which will never be finished.

Jannat is made with

Bricks of Gold and Silver.
Its cement is of perfumed Musk.
Its chips are pearls and Yaqoot.
Its sand is Zafraan.

Read this Magic - ALLAH the all Mighty

Check this out, very interesting findings of Dr. Tariq Al Swaidan might grasp your attention:

Dr.Tarig Al Swaidan discovered some verses in the Holy Qur'an that mention one thing is equal to another, i.e. men are equal to women. Although this makes sense grammatically, the astonishing fact is that the number of times the
word man appears in the Qur'an is 24 and number of times the word woman
appears is also 24, therefore not only is this phrase correct in the grammatical sense but also true mathematically, i.e. 24 = 24.

Khamis, 16 Julai 2009

Tatapan Penuh Kasih



Tatapan Penuh Kasih
www.weluvislam.com


Pernahkah anda menatap wajah orang-orang terdekat dengan anda ketika ia sedang tidur? Kalau belum, cubalah sekali sahaja menatap wajah-wajah ketenangan mereka ketika sedang tidur. Ketika itu yang kelihatan adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang.

Choosing Friends


Choosing Your Friends

www.weluvislam.com


Humans have always been social creatures and in need of friends and companions. A good part of our lives is spent in interaction with others. For Muslims like us who are living in a society where we are clearly a minority, the issue of choosing the right companions is essential for preserving our Deen. Befriending righteous and virtuous Muslims is a necessary means for staying on the Straight Path.

In an authentic Hadith, the Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "A person is likely to follow the faith of his friend, so look whom you befriend." [reported by Abu Dawood & Tirmidhee]. Mixing with followers of any way other than that of the Guidance results in a change in one's behaviour, morals and conduct.

If we accompany such friends, then we inherit their habits, behaviour and perhaps even their religion. Such a Muslim would find himself in a situation where he is willing to hide his or her Islam in front of those who despise it (those whom he considers as friends) and to separate from the believers. When this situation occurs, a point is reached when there is a very slight difference between the Muslim and his wrong-doing companion. Many times a Muslim is encouraged by his friends to do evil and to forget his duties.

The result is that Muslims themselves are often ashamed to leave them to perform prayer, their friends thus causing them to clearly deviate from the Right Path. Instead of making friends with the misguided ones we should befriend the righteous but still treat everyone else in a gracious and just manner.

In another Hadith, Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "The example of a good companion and a bad companion is like that of the seller of musk, and the one who blows the blacksmith's bellows (respectively). So as for the seller of musk then either he will grant you some, or you buy some from him, or at least you enjoy a pleasant smell from him. As for the one who blows the blacksmith's bellows then either he will burn your clothes or you will get an offensive smell from him." [Bukhari & Muslim]

In his commentary of this Hadith, Imam an-Nawawi said that the Prophet (peace be upon him) compared a good companion to a seller of musk and spoke of the virtue of having companions who are good, who have noble manners, piety, knowledge and good culture. Such are those who grant us from their virtue. And he (peace be upon him) forbade us to sit with those who do evil, commit a lot of sins and other bad deeds, as well as with innovators, backbiters, and so forth.

Another scholar said: "Keeping good company with the pious results in attainment of beneficial knowledge, noble manners and righteous actions, where as keeping company with the wicked prevents all of that." Allah the Exalted says in the Qur'an: "And (remember) the Day when the wrong-doer will bite his hands and say: Woe to me! Would that I had taken a path with the Messenger. Woe to me! If only I had not taken so- and-so as a friend! He has led me astray from this Reminder (the Qur'an) after it had come to me." [25:27-29]. He also says: "Friends on that Day will be enemies one to another, except al-Muttaqoon (i.e. those who have Taqwah)." [43:67] In two authentic narrations of the Prophet (peace be upon him) we were commanded to keep company with a believer only, and told that a person will be with those he loves.

So,if we love and associate ourselves with those who are misguided, we should fear for our fate. The wise person is the one who prepares himself for the Hereafter, not the one who neglects his faith and falls into the trap of Satan who tells him that he will be forgiven and that he can do whatever he wishes. If we truly believe that the best speech is the Speech of Allah and that the best guidance is the guidance of Prophet Muhammad (peace be upon him), we should act in accordance with them, lest we build a proof against ourselves.

From another perspective, a “believer is the mirror of his brother,” and if he sees any faults in the other believer, he draws his attention to it in an acceptable manner, helps him to give it up and to wipe away any evil that he may have. We ask Allah to make us of the righteous ones and give us companions who will take us away from His wrath and lead us to His pleasure and Paradise.

Kenapa Mereka Memusuhi Hijab?

Kenapa Mereka Memusuhi Hijab?

www.weluvislam.com






Kematian Marwah Al-Sharbini di tangan pemuda Rusia yang amat membenci Islam bukanlah sesuatu yang baru. Beliau dibunuh hanya kerana beliau seorang Muslimah yang tegar memakai pakaian yang menutup aurat. Ini hanyalah satu ulangan kepada rentetan peristiwa anti hijab yang berlaku di seluruh dunia. Selepas kejatuhan empayar Uthmaniyah, di antara satu penyebabnya ialah konspirasi Mustafa Kamal at-Tartuk, antara perubahan yang dibawa bagi menghapuskan nilai hidup Islam di kalangan masyarakat Islam Turki ialah pengharaman tudung.

Kenapa mereka terlalu takut dengan sehelai kain yang menutupi rambut wanita Islam? Ia adalah satu perkara yang menghairankan. Akan tetapi seandainya kita menyelusuri sejarah penutupan aurat, nescaya kita akan menemui jawapannya. Aisyah radiallahu ‘anha berkata: “Semoga Allah merahmati wanita-wanita Muhajirin yang pertama. Tatkala turunnya perintah Allah (di dalam surah an-Nur:31 yang bermaksud: Dan hendaklah mereka melabuhkan tudung mereka hingga menutupi dada..), maka mereka terus mengoyak kain-kain mereka dan bertudung dengannya”. (Sahih al-Bukhari)


Berdasarkan penjelasan Aisyah radiallahu ‘anha, kita mendapati bahawa ketika turunnya ayat menyuruh wanita Islam menutup aurat, tanpa banyak alasan dan soalan, terus para sahabat menuruti arahan tersebut. Ini menunjukkan kekuatan iman mereka. Kekuatan iman inilah yang menjadi punca kejayaan para sahabat radiallahu ‘anhum. Mereka patuh dan taat kepada segala suruhan dan larangan Allah Tabaraka Wa Taala. Kekuatan inilah yang dicemburui oleh para musuh-musuh Islam. Mereka tahu bahawa kekuatan umat Islam ada pada keimanan mereka, lalu untuk memusnahkan umat Islam mestilah dimulai dengan memusnahkan keimanan mereka.

Umat Islam sering lupa bahawa segala aspek kehidupan mereka di dunia ini, tidak kiralah di dalam ibadah khusus kepada Allah seperti solat, puasa, zikir mahupun kehidupan dunia seperti belajar, berniaga dan lain-lain. Kesemuanya berpaksikan kepada dua kalimah syahadah yang sering kita baca yang bermaksud “Aku bersaksi tiada tuhan yang berhak disembah melainkan Allah, dan aku bersaksi Nabi Muhammad pesuruh Allah”. Oleh kerana itu, pemakaian menutup aurat juga tidak terlepas daripada kaitannya dengan syahadah kita kepada Allah.

Pakaian yang menutup aurat merupakan lambang ketaatan kita kepada Allah dan Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wassalam. Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wassalam bersabda: “Apa yang aku larang hendaklah kamu hindarinya dan apa yang aku perintahkan maka hendaklah kamu laksanakan semampu kalian” (Muttafaq ‘Alaih). Arahan menutup aurat telah jelas termaktub di dalam al-Quran dan hadis yang sahih. Memakainya adalah satu bentuk ketaatan, manakala menanggalkannya pula adalah satu bentuk maksiat kepada Allah dan derhaka kepada rasulNya.

Allah Tabaraka Wa Taala berfirman: Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka menghulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenali,oleh kerana itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (al-Ahzab:59)“

Di dalam ayat di atas, Allah Tabaraka Wa Taala secara jelas menerangkan di antara objektif pensyariatan hukum menutup aurat adalah supaya orang beriman lebih mudah dikenali. Dengan memakai pakaian menutup aurat, kita dapat membezakan antara individu yang beriman dengan individu yang tidak beriman. Membezakan diri daripada orang bukan Islam adalah salah satu tuntutan aqidah Islam. Ia termaktub di dalam konsep al-Wala’ (kesetiaan) dan al-Bara’ (berlepas diri). Konsep al-Bara’ yang menuntut agar kita berlepas diri daripada segala bentuk kekufuran, membenci orang-orang yang kufur serta menjauhi daripada menyerupai identiti mereka.

Umat Islam seolah-olah melupai tuntutan ini. Pemakaian menutup aurat hanya dilihat sebagai satu hukum hakam feqh yang kecil. Ia dilihat sebagai salah satu perkara cabang yang hanya dipandang enteng. Akan tetapi kita melihat sebaliknya berlaku di kalangan musuh-musuh Islam. Mereka seolah-olah memahami betapa pentingnya konsep al-Wala’ dan al-Bara’ di dalam Islam, lalu mereka cuba melemahkan benteng yang utuh ini. Mereka mahu umat Islam tidak lagi berbeza dengan mereka. Apabila berada di jalanan, kita tidak lagi dapat membezakan siapakah yang Islam, dan siapakah yang bukan Islam.

Salah satu perkara yang mereka serang bagi melemahkan al-Wala’ dan al-Bara’ ialah melalui pakaian. Serangan ini dilakukan dalam pelbagai bentuk, sama ada melalui perundangan yang menyekat hak-hak wanita Islam yang menutup aurat, mahupun melalui propaganda media massa. Serangan kedua inilah yang paling merbahaya. Ia merebak hatta di negara kita. Kempen-kempen kebebasan ditonjolkan di kaca televisyen sama ada melalui drama, telenovela mahupun iklan-iklan syampu yang cuba menonjolkan keayuan perempuan yang membuka aurat. Pemakaian menutup aurat digambarkan sebagai satu undang-undang yang kolot dan menyekat hak asasi manusia. Mereka lupa bahawa tindakan mereka menghalang wanita Islam menutup aurat juga bertentangan dengan hak asasi manusia.

Musuh Islam tidak pernah berputus asa. Tidak semua umat Islam dapat mereka pengaruhi untuk membuka aurat dan membenci hukum menutup aurat. Bagi mereka yang menutup aurat pula, mereka dikelirukan di dalam isu purdah. Kekeliruan yang muncul ini hingga menyebabkan segelintir umat Islam memandang wanita Islam yang memilih menutup wajah mereka daripada pandangan bukan mahram sebagai sekelompok manusia yang ekstrim dan melampau di dalam mengamalkan ajaran Islam.

Umat Islam seolah-olah lupa itulah pakaian isteri Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wassalam. Para sarjana Islam berbeza pendapat di dalam isu wajah aurat atau tidak. Ia telah dijelaskan secara terperinci oleh Shaikh Muhammad Nasiruddin al-Albani di dalam kitab beliau Jilbab al-Mar’ah al-Muslimah. Beliau berpegang bahawa wajah bukan aurat. Manakala untuk membaca hujah sarjana yang mewajibkan pula, bole dilihat di dalam kitab Risalah Al-Hijab susunan Shaikh Muhammad bin Shalih al-Uthaimin. Tidak kiralah sama ada kita berpegang wajah aurat atau tidak, wajib atau tidak menutup wajah. Kita hendaklah menerima hakikat bahawa pemakaian purdah menutup wajah adalah antara salah satu perkara yang disyariatkan di dalam Islam.

Dr. Mohd Asri bin Zainul Abidin menyatakan: “Wanita yang memakai purdah berpegang dengan pendapat golongan ulama yang mewajibkannya. Ini adalah hak mereka. Selagi mereka berkeyakinan pendapat yang menyatakan ianya wajib itu kuat, maka mereka wajib memakainya. Ini kerana seseorang itu berpegang kepada apa yang dia yakin. Seseorang individu tidak wajib mengikut mazhab orang ramai, tetapi hendaklah mengikuti apa yang dia faham dan yakin yang berpandukan perbahasan-perbahasan para imam ahli sunnah wal jama`ah.”

Umat Islam hendaklah sedar, serangan yang ditujukan kepada tudung dan purdah adalah salah satu cara untuk menghancurkan identiti Islam. Adalah amat malang apabila segelintir wanita Islam masih degil daripada menutup aurat walaupun tiada siapa yang akan membunuhnya seandainya dia menutup aurat di Malaysia. Mendukacitakan lagi, apabila pemakaian purdah di Malaysia masih dipandang sebagai sesuatu yang taboo dan di sesetengah tempat, pemakai purdah dinafikan hak untuk bekerja dan belajar. Semoga darah yang mengalir dari tubuh Marwa al-Sharbini akan membangkitkan umat Islam daripada tidurnya.

What's our excuse?