Ahad, 27 September 2009

Kisah dua sahabat

Terdapat sebuah kapal karam di tengah laut kerana dipukul badai dan ombak hebat. Hanya dua orang lelaki yang berjaya menyelamatkan diri dan berenang ke sebuah pulau kecil yang gersang. Dua orang yang selamat itu tak tahu apa yang harus dilakukan.

Namun, mereka berdua yakin bahwa tidak ada yang dapat dilakukan kecuali berdoa. Untuk mengetahui doa siapakah yang paling dikabulkan, mereka sepakat untuk membahagikan pulau kecil itu menjadi dua wilayah. Dan mereka tinggal sendiri sendiri berseberangan di dua sisi pulau tersebut.

Selasa, 22 September 2009

Salam Syawal



Assalamualaikum

Kepada semua pembaca Blog NIC , Sempena bulan Syawal yg mulia ini saya telah mengutip beberapa maklumat yg berkaitan dgn bilan syawal ini.Jadi sama-samalah kita Renung dan Muhasabah diri kita.Selaku Presiden NIC saya memohon maaf atas segala kesalahn saya selama ini , Dan saya juga memohon maaf kerana telah lama tidak meng'update' blog ni...

Nabi s.a.w. bersabda :
"Hiasilah Hari Raya kamu dengan (membanyakkan bacaan) takbir, tahlil, tahmid dan taqdis (menyucikan Allah dari sifat-sifat kekurangan)."

Riwayat Atthabarani
Antara fadilat puasa sunat 6 Syawal :

Hari Pertama
-mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Adam a.s.

Hari Kedua
-mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Yusuf a.s.
-keluar dosa-dosa dari tubuhnya bagaikan baru dilahirkan dari perut ibu.

Hari Ketiga
-mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Yaakub a.s.
-sekiranya berpuasa tanpa diketahui orang lain, Allah s.w.t. tidak rela untuknya pahala kurang daripada syurga.

Hari Keempat
-mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Musa a.s.

Hari Kelima
-mendapat pahala sebaigaimana pahala Nabi Isa a.s.
-menyamai berpuasa sepanjang tahun

Hari Keenam
-mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Muhammad s.a.w.
-jika kebetulan seseorang makan berhampiran orang yang berpuasa itu, akan dibacakan Istighfar untuknya oleh para malaikat.

Dipetik dari http://sedaka.net.tripod.com/linkfad-ramadhan.htm[/size][/i]

Sabtu, 19 September 2009

Salam Lebaran 1430 h


Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh

Apa khabar kawan-kawan hari ni?.Harap-harap semua ok.Ye laa.Esok kan dah raya.Mesti semua dalam mood gembira kan?.Balik kampung dan berjumpa keluarga tersayang.Momen terindah gitu.Hehe.Sempena Aidilfitri ni,kami ingin memohon maaf sekiranya ada salah dan silap.Semoga kawan-kawan bahagia disisi insan tersayang.Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan gembira.Jangan lupa ziarah-menziarahi sanak saudara dan rakan-rakan.Jom kutip duit raya banyak-banyak.Hehe.

SALAM LEBARAN 2009 / 1430 H


MAAF ZAHIR DAN BATIN


P/s:Blog Designer Sya Izz mohon maaf kepada Presiden Nik Adham dan Author Soul sekiranya ada salah dan silap.Maaf ya!!


Jumaat, 18 September 2009

Amalan Sunnah Sempena Aidilfitri

Islam adalah satu-satunya agama yang diredhai oleh Allah serta agama paling sempurna. Firman Allah S.W.T:

"Pada hari ini. Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu dan Aku telah cukupkan nikmat-Ku kepadamu, dan Aku telah redha Islam itu menjadi agamamu." - Surah al-Maaidah: 3.

Hidupkan Malam Hari Raya Dgn Solat Tasbih...


Tidak ada solat sunat yang disyariatkan secara khusus untuk malam hari raya. Apa sahaja ibadah yang telah disyariatkan secara umum –iaitu solat tahajjud, zikir, selawat, bacaan al-Quran, majlis ilmu dan sebagainya- harus kita lakukan untuk menghidupkan malam hari raya untuk memperolehi kelebihan yang disebut oleh hadis; “Sesiapa menghidupkan malam hari raya fitrah dan malam hari raya korban, nescaya tidak akan mati hatinya pada hari mati hati-hati”. (Riwayat Imam at-Thabrani dari ‘Ubadah r.a.)

Rabu, 16 September 2009

Beautiful Mosques


Masjid Al Haram , Mecca , Saudi Arabia

A masjid is a place of worship for followers of Islam. Muslims often refer to the mosque by its Arabic name, masjid. The primary purpose of the masjid is to serve as a place where Muslims can come together for prayer. Nevertheless, masjids are known around the world nowadays for their general importance to the Muslim community as well as their demonstration of Islamic architecture.

Selasa, 15 September 2009

A Beautiful Hadith

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'

Sabtu, 5 September 2009

NIC : Sahabat

Assalamualaikum.Apa khabar pembaca NIC sekalian...?Semoga kamu semua sihat sejahtera.Apa agaknya topik yang ingin dibicarakan pada petang ini ya..?..Hmmm..Apa kata kita tunggu President yang post.Hehe.Maaf kerana kami selalunya 'copy and paste'.Mungkin banyak artikel-artikel yang sudah dibaca oleh anda semua namun masih dipost di NIC.Tidak apalah.Yang penting kita saling ingat-mengingati antara satu sama lain.

Jumaat, 4 September 2009

Cinta Zaman Remaja



Zaman remaja dalah zaman untuk mencari dan mengenal diri.Setelah akal semakin mampu untuk berfikir jauh.Sekurang-kurangnya sudah mengenal mana baik dan buruk,halal dan haram,najis dan yang suci,syurga serta neraka.
Umur sebegini, orang muda cenderung untuk hidup di dalam perkumpulan. Gemar juga untuk mencari penyelesaian di luar rumah dibandingkan dengan berbincang dengan ibu dan ayah. Dan ketika inilah jiwa sudah menyubur untuk mengenal apa itu cinta (berlainan jenis).